IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френската Mediawan придоби дял в продуцентската компания на Брад Пит

Сделката оцени Plan B на повече от 300 млн. евро

16:41 | 10.12.22 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Продуцентската компания Plan B Entertainment на Брад Пит, която стои зад филми като "Големият залог", се съгласи да продаде "значителен" дял на Mediawan SA, френски медиен конгломерат, който стои зад хитовия сериал Call My Agent, пише Bloomberg.

Mediawan финансира сделката чрез увеличение на капитала с инвестиции от акционери, сред които KKR, Atwater Capital и Societe Generale SA, се казва в изявление на компанията от днес. Пит и партньорите му от  Plan B Деде Гарднър и Джереми Клайнър също ще станат собственици на Mediawan след сделката. Според източник, запознат със сделката, тя оценява Plan B на повече от 300 млн. евро.

Инвеститорите се стремят да влагат средства в независими продуцентски компании, за да се възползват от нарастващото търсене на оригинални програми. Компаниите, свързани с голяма звезда като Пит, се оказаха особено желани.

Миналата година Рийз Уидърспун продаде мажоритарния дял в своята компания Hello Sunshine на медийно предприятие, подкрепено от Blackstone, ръководено от ветерани на Walt Disney Co. Сделката оцени бизнеса на 900 млн. долара. Продуцентската компания, създадена от Леброн Джеймс, беше оценена на 725 млн. долара при продажбата на миноритарен дял на RedBird Capital Partners, Nike Inc. и Epic Games Inc.

Инвестицията в Plan B на Mediawan ще бъде осъществена чрез нова структура - Mediawan US, която ще координира развитието на фирмата в страната.

Глобална аудитория

Основана през 2015 г. като SPAC от френския телевизионен продуцент Пиер-Антоан Каптон, милиардера в областта на телекомуникациите Ксавие Нил и банкера от Centerview Partners Матийо Пигасе, дейността на Mediawan варира от телевизионно до кинопроизводство и разпространение на съдържание. Сделката с Plan B позволява на фирмата да разшири дейността си извън основния си европейски пазар.

"Навлизайки в следващата глава от нашето развитие, ние сме развълнувани от възможностите, които това партньорство ни предоставя, тъй като увеличаваме обхвата си към все по-глобална аудитория с широк спектър от филми и сериали във всички платформи, жанрове и медии", се казва в изявлението на Пит, Гарднър и Клайнър.

Пит основава Plan B през 2001 г. заедно с тогавашната си съпруга Дженифър Анистън и мениджъра Брад Грей. Компанията си създаде ниша като продуцент на награждавани филми и има договор за създаване на телевизионни предавания за Amazon.com Inc.

Бордът на Mediawan US ще бъде председателстван от основателя и управляващ партньор на Atwater Capital Ваня Шлогел, а съоснователят на Mediawan Каптън ще изпълнява функциите на главен изпълнителен директор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 10.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още